Het Dikke Schrift
Klik op de flyer voor foto’s…
wilt u reageren? klik hier
Wat doet oorlog kinderen? Wat doen de actuele oorlogsbeelden met ons?
“Woorden die een gevoel aangeven zijn heel vaag, het is beter het gebruik ervan te vermijden en zich te houden aan de beschrijving van de dingen, van de mensen en van zichzelf, dat wil zeggen aan de getrouwe beschrijving.”
Het is oorlog en de 9-jarige tweeling in deze theatervoorstelling wordt door hun moeder naar grootmoeder in het bos gebracht, vlakbij de grens, want in de stad is geen voedsel meer. Deze tirannieke boerenvrouw, een tweekoppig monster, behandelt de jongen minachtend en respectloos, maar ook de andere volwassenen waar zij mee te maken krijgen, tonen hun meedogenloosheid. De jongens harden zich fysiek en mentaal om de pijn en de gruwel van de oorlog te kunnen weerstaan. Ze ontwikkelen een eigen logica en deinzen er niet voor terug om te stelen, te chanteren of te moorden. Maar zij zien ook waar er liefde nodig is. Zij besluiten hun ervaring feitelijk op te schrijven in een dik schrift.
De, soms korte, scenes worden, afwisselend verteld door één van de tweeling, in flashback gespeeld of choreografisch vormgegeven.
Ágota Kristóf won internationale prijzen voor deze indringende roman, het eerste deel van een trilogie. Zij baseerde deze roman op haar eigen oorlogservaring. ze staan voor iedere oorlog.
Tekst en Regie: Doris Goosen
Regie-assistent: Els Hoyng
Spelers: Anneke Peeters-de Lange, Henk Epskamp, Jan, Herman Schoorlemmer, Sylvie Donadieu, Colette van Vuuren, Roelinka Schouwstra.
Decor: Fred de Wit
foto’s: Ton Pors
Gespeeld op: 18, 19 en 20 september 2014
0 Comments